Ikke fall for fristelsen: Unngå minilån via SMS

Hvis man er i en utfordrende økonomisk situasjon og trenger penger raskt, så kan lån via SMS(tekstmelding) være et fristende alternativ. Enkelheten og at pengene er på konto svært raskt teller positivt. Men, det kan virkelig lønne seg å tenke seg om både en og to ganger før man sender SMS-en og tar opp lån.

SMS lån kjennetegnes av følgende:

  • Ekstremt høy rente
  • Høye gebyrer.

Hvis man virkelig er desperat og trenger en tusenlapp eller to med en gang, så bør man uansett vurdere alternativer.

Kanskje det er mulig å låne av venner eller familie. Med mulighet for å bruke Vipps for å sende over penger vil det kanskje til og med være raskere enn å søke om et lån via SMS.

Forbrukerrådet ikke fornøyd

Så hvorfor er lån via tekstmeldinger på mobil et så dårlig alternativ? Hovedårsaken er at renten ofte er ekstremt høy. I noen tilfeller så markedsføres lån via SMS med lav “veiledende” rente, men gebyrene på de relativt lave lånebeløpene tilsier likevel en astronomisk effektiv rente. Man risikerer å komme i en dårlig sirkel der økonomien fram i tid rammes.

Kilde: Forbrukerrådet advarer

Et annet kanskje mer filosofisk aspekt ved lån via SMS, er at det bygger opp under en adferd der man tar veldig kortsiktige og impulsive beslutninger. Hvis man hele tiden setter seg i situasjoner der man desperat må låne for eksempel tusen kroner, så har man sannsynligvis en ganske stor utfordring med planlegging av sitt liv.

Alternativer

Som nevnt så er SMS-lån i grunn aldri et godt alternativ. Alternativer som finnes er for eksempel å låne av venner og familie hvis man ikke kan ta opp et mer langsiktig lån som kan stabilisere økonomien.

Hvis det er regninger som skal betales, kan det faktisk være mer økonomisk å la de gå til purring.

  • Lån av venner og familie.
  • Utsett fakturaer.

Hvis du likevel skulle bestemme deg for å ta opp et slik lån bør du sette deg grundig inn i prisene før du sender inn søknaden. Mer info om lån på tekstmelding finner du på billige forbrukslån.no. Der står det blant annet at sms lån ikke er noen kjapp løsning sammenlignet med andre typer forbrukslån. Årsaken er enkel, men viktig å forstå: For at et lån skal være gyldig er du nødt til å signere søknaden med bankid brikke. Det finnes ingen snarvei rundt dette.

For de som allerede har smslån

Hvis man har tatt opp lån via SMS allerede, er det ikke så mye å gjøre utover å betale lånet – samt helst prøve å unngå det i fremtiden. Hvis man har flere SMS-lån og andre småkreditter så kan det være verdt et forsøk å refinansiere gjelden og samle det i et lån som er mer gunstig.

Det er vanskelig å gi noen helt sikre råd for hvordan man skal prøve å unngå å ta opp nye lån via SMS. I noen tilfeller kan det kanskje nytte å reservere seg mot kredittvurdering, men man bør dog se dypere på sin egen økonomi, planlegging og impulskontroll. I den sammenheng er SMS-lån bare en del.

Lovgivning

Lån via SMS har ikke det beste ryktet, men de er per i dag lovlige. Det kan hende at rommet for SMS-lån blir mindre med strengere regler rundt gjeldsregister som kommer i 2019.

Dette kan gjøre at banker og finansinstitusjoner plikter å undersøke og finne totalbildet av hvor mye gjeld en kunde egentlig har tatt opp.

Det nytter ikke å ha dårlig samvittighet for å ha tatt opp lån via SMS. Gjort er gjort, og det er like greit å gå videre. Betale ned gjelden og prøv å finne andre bedre økonomiske løsninger neste gang. Å gremme seg over ting man har gjort kan virke negativt og man kan fastne i samme tanker igjen.